Costa d’imaginar veure com es construeix un castell i, just en el moment de coronar-lo, no sentir les gralles anunciant “l’aleta”, fent-la més esvelta si cap, acompanyada del redoble dels timbals que es filtra, com un més dins la pinya, i sustenta tot el castell.
Costa no sentir-ne l’anunci, a l’inici, just amb una nota repetida tres vegades… i la tensió que es fa palesa, i el tronc erigint-se, decidit, a la vegada que la melodia rítmica sembla enfilar-se com un acotxador més.
Costa no imaginar un final de diada amb la canalla enfilada a les espatlles dels més grans, ballant en cercle entorn d’un “toc de vermut” que els músics de totes les colles toquen en germanor…
El grup de músics -gralles i timbals-, va néixer alhora que ho va fer la colla. Hem après junts, a sonar, a afinar, a empastar-nos cada cop més entre nosaltres i al ritme dels nostres castells també.
En l’actualitat formem el grup una vintena de músics, cadascú amb la dedicació i compromís que li és possible, i en aquests anys hem estat més de quaranta els companys i companyes que hem compartit i encara compartim la música dels castells.
Tot i que l’objectiu principal dels assaigs és treballar el repertori propi d’una actuació castellera per arribar a la millor interpretació possible, també assagem altres peces del repertori tradicional – com passa-carrers o balls de gegants, per exemple- i arranjaments d’altres peces més contemporànies, d’estils diversos.
Assagem cada dimarts i cada divendres, igual com els castellers i les primeres setmanes de cada temporada són dedicades a l’acollida i la iniciació, quan és necessari, de nous músics. Amb tot, hom es pot incorporar al grup llarg del curs si ho vol.