Crònica Trobada de Muixerangues a Pego (País Valencià)

20 de juny de 2017

El viatge i l’actuació castellera a Pego (País Valencià) ha estat, fins ara, la nostra actuació més lluny fora de l’alt Maresme. Convidats per la Muixeranga de Pego, ens vam desplaçar fins a la Marina Alta per participar en una trobada de muixerangues i bastir-hi allí els nostres castells.

Més de 6 hores d’autocar (amb parades incloses) tant d’anada com de tornada, que sí, que van fer el viatge llarg però que es van veure recompensats per la bona acollida que vam tenir i també, per la bona actuació castellera que hi vam poder plantar.

Arribats a Pego el dissabte a la tarda, el primer que vam descobrir va ser el ‘caloret’ de l’estiu valencià: 35º a plaça! el sol fet de descalçar-se per pujar el tronc ja podia suposar la primera cremada a les plantes dels peus…

A les 6 de la tarda ens trobàvem amb les Muixerangues participants de la Trobada: la Muixeranga de Pego, el Ball dels Locos de l’Olleria, la Muixeranga de Cocentaina i la Colla Corball. Tot seguit, iniciàvem una cercavila pels carrers de la vila on vam aprofitar per bastir alguns pilars de 4. Arribats a plaça, les diferents colles entràvem ordenadament a mesura que ens anaven anunciant; per donar la benvinguda a la gent que es congregava a la plaça, vam bastir un pilar de 4 per sota.

La Diada va començar amb danses tradicionals i posteriorment amb una primera ronda de figures de les colles de muixerangues; les muixerangues, a diferència dels castells, no cerquen l’alçada en les seves figures sinó que cerquen més una plasticitat  inspirada en diferents motius que poden ser culturals, religiosos…; també abans de cada aixecada de la figures de les diferents muixerangues, hi havia l’explicació pertinent del que representava cadascuna a càrrec d’un narrador a plaça. Amb tot, un p4xs de la Colla del Corball, que era el seu primer p4xs, va ser molt celebrat per aquesta muixeranga.

Al nostre torn, vam iniciar l’actuació amb el 3d7; estava previst aixecar-lo en 2ª ronda, però el cansament i la calor sufocant a plaça va dur a la Tècnica a avançar l’intent del 3d7 per evitar que una espera massa llarga pogués perjudicar l’intent (especialment delicada era la situació de la canalla); un 3d7 que a més a més, per baixes forçoses, presentava estrenes a pràcticament tots els pisos del tronc: a baixos, a segons, a terços i també a dosos; un repte doncs bastir el 3d7! una vegada l’intent va ser validat però, no es va mostrar gens esquiu sinó que, contràriament, va ser bastit amb més suficiència del que potser s’esperava; potser prova de la maduresa que la colla té d’aquest castell. A destacar el silenci a plaça, i l’esclat de tot el públic en dibuixar-se l’aleta: no era per menys: era el primer castell que es veia en una plaça a la comarca de la Marina Alta i a més a més un castell de 7 pisos!

Una vegada acomplert el màxim objectiu de la Diada, la resta de castells, el 3d6 amb l’agulla i el 4d6 van servir per acabar de gaudir de la diada i poder rodar castellers en les diferents posicions, qüestió sempre necessària.

I com és habitual, per tancar la Diada hi vam posar la cirereta en forma de P5, també molt celebrat per la parròquia local.

Una vegada finalitzada la Diada, i havent complert amb escreix amb el castells, la festa  i la disbauxa ja va començar a fer acte de presència en els components de la colla: ballades conjuntes amb membres de les muixerangues a plaça, remullades al cap de colla i al president a la mateixa font de la plaça, i, especialment, una nit de concerts que es va allargar fins ben entrada la matinada però de la qual no explicarem els efectes que la cassalla va produir entre alguns ‘maduixots’ i ‘maduixotes’

I no tancarem la crònica sense abans mencionar la bona gastronomia que ens van oferir la Muixeranga de Pego en forma de coques diverses (sobrassada, pèsols, escalivada…) en forma de figatells i en forma d’arròs a la pegolina; només per aquests tasts ja va pagar la pena el viatge fins a terres valencianes! Se’ns presenta un gran repte per a la tornada en forma de benvinguda!

Cap de setmana castells, lluny, però que ha valgut la pena tant en forma de descoberta de Pego, de convivència interna de la colla i per l’esforç reeixit d’haver dut tant lluny un castell de 7 pisos.

A partir d’ara però encarem la temporada de Festes Majors prop de casa i per pensar en fer un pas més caldrà que ens hi apleguem tots; la primera parada: diumenge 25 de juny a Canet! Som-hi!

Castellers de l’Alt Maresme: P4xs, 3d7, 3d6a, 4d6, P5, 2xP4: a la cercavila: P4xs, P4, P4, 2xP4

Fotografia de grup amb les muixerangues i els castellers: