Crònica diades de festa major de Blanes i Sant Pol, 23 i 24 de juliol de 2016

29 de juliol de 2016
Aquest cap de setmana iniciàvem el cicle de diades de festes majors de l’Alt Maresme i Blanes, precisament amb la vila selvatana.
 
Dissabte teníem un repte important que era tornar a dur de nou a plaça tres castells de set: el 4d7, el 4d7a i el 3d7. Abans d’iniciar-se els castells de foc a Sa Palomera, volíem encendre els nostres petards particulars. I les proves a assaig ens donaven molta confiança que així podia ser. 
 
Després d’una petita cercavila entràvem a plaça (bé, a l’espai de la plaça no ocupada) a punt d’iniciar la Diada amb el pilar caminat de rigor de Festa Major. És clar per què hi havia força components que encara no tenen après que a la diada de Blanes i essent dia de focs, cal anticipar i molt l’arribada a la vila per evitar, precisament, haver de demanar a alguna ambulància que et dugui fins a plaça a corre-cuita ja que sense una, no pot iniciar-se la Diada. Coses de països llatins…
 
Per obrir plaça vam escollir, com no, el 4d7; un castell que comença a ser un valor força segur com així va ser. Un 4d7 bastit pis a pis, pausat, però amb molt bons mides en tot moment i que va poder ser completat amb una bonica postal. Suposo que a plaça hi devia haver força guiris perquè, com a vegades passa, els aplaudiments van començar a ressonar sols amb l’acotxadora col·locada. Coses de la costa…
 
I a segona ronda tocava anar a pel 4d7a, el nostre castell límit que no dúiem a plaça des del novembre de la temporada passada. I malgrat haver-lo assajat molt i molt bé a assaig, a plaça el castell no es va comportar com haguéssim desitjat. El primer intent, desfigurat molt aviat, es va haver de desmuntar a entrada de dosos. I els nervis ja es palpaven a l’ambient. El segon intent va pujar millor de mides, una mica obert, i, malgrat que inicialment presentava totes les garanties, a entrada de dosos es va començar a desfigurar perillosament. La rapidesa de la canalla va permetre dibuixar l’aleta i fins i tot poder baixar del castell a l’anxaneta del quatre. En aquests moments però el castell ja estava perdent totes les mides als pisos intermitjos i en el moment d’entrar l’anxaneta al pilar i sortir els dosos, les batzegades ja van ser imparables i el castell va caure irremeiablement. La caiguda, tot i no ser dura, sí que va deixar algunes baixes amb forma de contusions, i també en l’ànim maduixot, i la diada es va haver de concloure amb un 3d6 i 2 pilars de 4 de sortida. Tocaria refer-se just l’endemà a la diada de Sant Pol.
 
Tirallongues de Manresa
Els Tirallongues de Manresa, la colla que ens va acompanyar a Blanes, va mostrar molt bons castells i molt ferms en tot moment. Van dur fins a Manresa el 3d7, el 4d7 i el 3d7 amb agulla. Ens va agradar molt poder compartir plaça i que duguéssin una actuació completa de castells de 7 fins a Blanes. Tot un estímul per nosaltres.
 
I després del pica-pica i dels maduixots (fruita) de rigor (sí, encara se’n troben) vam disposar-ne a gaudir d’un altre gran espectacle de castells, aquest però de format ignífug. Cal apuntar que aquests no arriben mai a ser descarregats (no toquen el terra).
 
Diada de Festa Majoria de Sant Pol
Enguany estrenàvem diada castellera de Festa Majoria a Sant Pol. Tot i no formar part (encara?) dels nostres pobles conveniats, actuar a qualsevol poble geogràficament de l’Alt Maresme és evident que ens aporta un plus de motivació. I més sabent que un parell de membres de la colla podrien gaudir d’actuar al seu poble com a castellers i ‘maduixots’ per primera vegada. 
 
En una plaça just a tocar del mar (com no) actuàvem per primera vegada amb els Salats de Súria. D’entrada vam haver de rebaixar les previsions inicials (castells de 7) a causa de les baixes causades per la caiguda del 4d7a del dia anterior a Blanes. 
 
Vam obrir plaça amb dos pilars de 4, un d’ells coronat per una enxaneta santpolenca que just estrenava camisa diumenge. La diada va deixar bones execucions de castells de 6 com el quatre, la torre i el 3d6a i, un pilar de 5, no previst d’inici però ja se sap que a plaça les ferides fan menys mal i el dos del pilar, inicialment tocat, va demanar poder fer el pilar de 5. Dit i fet. 2 pilars més de 4 van tancar l’actuació.
 
Salats de Súria
Tot i ser colla de 7, els Salats no van poder dur castells de 7 per no ser prou camises i van dur a terme una actuació de castells de 6: el 3d6a, el 3d6 i la torre de 6, tots 3 ben ferms en tot moment. I si tampoc tenien previst el pilar de 5, sembla que el nostre els va animar i finalment sí el van bastir i coronar. Van finalitzar, com a l’inici, amb un pilar de 4.
 
Diada de Sant Pol per recuperar ànims, completar una bona actuació de castells de 6 per poder iniciar unes merescudes vacances i tornar amb més forces els dies 13 i 14 d’agost per les festes majors de Santa Susanna i Malgrat!
 
Bones vacances ‘maduixots’!