Crònica Diada Local Xicots de Vilafranca

19 d'abril de 2016

Traiem el cap a la Zona Tradicional i espolsem el 4d7!

Doncs sí, diumenge 17 d’abril, fèiem la nostra estrena castellera en una plaça de la zona tradicional (per entendre’ns, en el triangle geogràfic comprès entre Vilafranca del Penedès, Tarragona i Valls); i quina plaça: ni més ni menys que a Vilafranca del Penedès! no era a la plaça de la Vila (tot arribarà?) però sí molt aprop: a la plaça Milà i Fontanals, just davant Cal Noi-Noi, el local dels Xicots de Vilafranca.

La Diada, d’inici, ja era exigent; amb els Xicots de Vilafranca exercint d’amfitrions i amb previsió de castells de 8 (com així va ser) i també acompanyats de dues colles que sovintegen els castells de la gamma alta de 7: la Jove de Barcelona i la Jove de Sitges. Calia mostrar la nostra ferma ambició de portar castells de 7 arreu i demostrar la feina feta a assaig.

El primer èxit d’entrada ja fou la resposta a la convocatòria: per al maldecap de l’organització del transport, la previsió d’un sol autocar amb 80 places va quedar més que curta: entre 120 i 130 persones ens desplaçàvem cap a la capital de l’Alt Penedès. La pinya vermell-maduixa faria goig!

Una vegada a plaça, d’inici vam mostrar els nostres ‘pilarets’ (definició literal vilafranquina-mallorquina dels pilars per sota del pilar de 5 que no sabem si és extensa a tota la zona tradicional): 2 ‘pilarets’ de 4 (un desmuntat) i un ‘pilaret’ de 4 aixecat per sota (que quedi només entre nosaltres els qui llegim la crònica: no direm res de l’oblit del nostre cap de colla sobre les instruccions donades a les colels convidades respecte els ‘pilarets’; el viatge bé pagava la pena l’oblit però!).

Els 3 objectius bàsics de la Diada eren, per aquest ordre, el 4d7, la torre de 6 i el vano de 5.

1ª ronda: 4d7!

Com quasi bé sempre hem d’afrontar el 4d7, l’afrontem d’entrada, sense espera. Semblava mentida que després de les 7 estructures de 4d7 completades al 3r trimestre de l’any anterior, els nervis a l’hora d’encarar el castell estaven més que estesos a tota la pinya i al tronc maduixots (i fins i tot potser va ser la canalla la que menys nervis van mostrar); no direm que semblàvem novells en l’estructura però poc n’hi faltava; la raó era de pes: la temporada passada ens va costar déu i ajuda recuperar el 4d7 complet i teníem ganes enguany de passar la prova el més aviat possible. El castell va pujar bé, millor que a assaig i tot, pausat, això sí, però ferm en tot moment i sense perdre les mides. La canalla va estar decidida i es va bastir completament. Potser hom esperava una gran celebració a la pinya ‘maduixota’ però no: cares alegres de satisfacció, d’alleugement, però tampoc cap bot a la pinya. Eufòria continguda.

2ª ronda: 2d6!

En 2ª ronda vam plantejar la torre de 6; també li teníem ganes després d’un intent desmuntat a plaça; les 4 o 5 torres ja completades a assaig donaven la suficient confiança com per poder-la bastir exitosament; i així es va demostrar: el 2 va ser completat sense cap altre entrebanc i sí cal destacar la bona decisió de la canalla vers l’estructura. En aquest punt, els ojectius bàsics en forma de castells per a la Diada estaven complerts!

3ª roda: 4d6a

En una altra crònica pensaríem que del 4d6 amb l’agulla l’únic que caldria escriure seria que es va bastir sòlidament. No va ser el cas. I de fet, va ser el castell que va patir més. Potser obert de mides, la qüestió es que amb l’entrada de dosos va començar a tremolar i el tremolor ja no va parar fins la sortida de terços. Fins i tot alguna postura de ioga va ser necessària per salvar el castell. En fi, cal tenir-ho sempre en compte: els castells són castells i sempre poden caure i no val a badar o relaxar-se.

Ronda de pilars: Vd5 (c)

Finalment en ronda de pilars vam plantejar el Vano de 5; el pilar de 5, trumfo segur la darrera temporada, enguany, per algun canvi obligat al pom de dalt, es mostra més esquiu. La carregada es va aconseguir amb suficiència però a la descarregada, potser massa assentat el pilar, aquest es va perdre. Deures pendents doncs. De la caiguda, algún cop rebut i alguna marca morada que quedarà a la pell, però res greu. La resta de pilars completats sense més entrebancs.

Resta de colles:

De la Diada, destacar evidentment els 2 castells de 8 dels Xicots de Vilafranca; del 4, més mogut fins i tot que no pas el 3, ens va sorprendre especialment les mides d’un quint; demostració que es pot ser ‘menut’ però aguantar molt bé un pom de dalt a sobre; i el 3d8, si diem de postal no ens n’anirem molt lluny del castell que va ser. Molt maco de veure, dels que fan afició.

Tant la Jove de Barcelona com la Jove de Sitges van plantar castells de 7 i 7 i mig; molt segurs (o aquesta fou la impressió) en tots 2 casos; ens agrada compartir places amb aquestes colles perquè també serveix per anar prenent mides i veient ‘tempos’ de cara a començar a pensar en fites més importants.

I com no, destacar la gran col·laboració a pinyes de totes les colles. Moltes gràcies Xicots, Jove de Barcelona i Jove de Sitges!

Bona actuació doncs a Vilafranca, amb molta participació, amb l’estrena del 4d7 i sortint amb la confiança necessària per encarar nous reptes en forma de castells de 7 a plaça a les ja immediates diades que ens esperen aquest mes d’abril: Sant Jordi a Olot, Diada del segon aniversari a Blanes (dissabte 30 abril) i retorn a Vilafranca l’1 de maig a cal Figarot, a casa dels Verds. Qui s’ho voldrà perdre?