Crònica Diada Festa Major de Tordera

22 d'agost de 2016

Qualsevol persona que observi la fotografia que encapçala aquest crònica podria deduir que el castell que s’hi dibuixa (un 4d7) es bastirà sense més. Malauradament els castells no es basteixen fins que l’anxaneta no s’encavalca del tot (amb els dos peus) sobre el pom de dalt, i  en aquest cas, no va ser així; després d’uns instants d’incertesa, en el que les gralles ja havien començat a tocar el pas de l’anxaneta, i quan tothom esperava el to de l’aleta, finalment l’anxaneta, no va poder traspassar i el castell es va haver de desmuntar; era el segon de la diada que es tornava a desmuntar.

Després dels 2 intents desmuntats de 4d7 de la diada de Festa Major de Malgrat (eren els primers intents de castell de 7 després de la caiguda de l’intent del 4d7 amb l’agulla a Blanes), on potser les sensacions no havien estat les millors ja que els castells semblava es van haver de treballar en excés, i de no estar perfectament quadrats ni compactes, ens havíem conjurat perquè a Tordera no tornés a passar el mateix. De fet, la confiança, vista la feina feta i l’evolució dels castells a assaig, hi era tota.

I així va ser amb els dos intents de 4d7 a Tordera; ambdós els castells es van mostrar prou ferms i sòlids per haver pogut ser bastits i descarregats abastament; la pinya (una gran pinya per ser al mes d’agost!) es va mostrar tremendament compacte, el tronc va treballar sense perdre les mides en cap moment i sols aquestes indecisions de la canalla més petita (de fet però, un castell es composa de tots els elements i són tots els que fan el castell) van impedir que de nou es tornés a veure l’aleta ‘maduixota’ en un castell de 7 al cel de l’Alt Maresme.

Descartat doncs el 4d7, i conseqüentment també un intent de 3d7, la diada es va reconduir amb els castells de la gamma alta de 6, el 2d6, el 5d6 i el pilar de 5. Menció especial mereix el 5d6. L’anxaneta va haver d’esperar uns quants (i forces) segons dalt del primer pom, una vegada feta la primera aleta, esperant a que arribés l’acotxador de la torre (talment semblava que volguéssim emular el 5d9 amb folre que va donar la victòria als Verds al Concurs del 98). Es va produir un instant, llarg, molt llarg, d’incertesa en que, ni les gralles s’havien quin toc havien d’anar fent (no existeix el toc d’espera entre aleta i aleta dels castells compostos) ni la resta del castell s’havia ben bé què estava passant (fins i tot alguna agulla es va decidir a retransmetre el que estava passant a la resta del castell perquè ningú es desanimés pensant que s’anava a desmuntar després dels dos intents precedents del 4d7). També hi ha qui diu que va ser una estratègia del cap de colla per començar a experimentar altres reptes meś ambiciosos (tot i que per la durada, hom potser podria pensar que el que es va estar assajant va ser un 5d8!). Respecte el pilar de 5 (amb el mateixos components que havia quedat en intent desmuntat a Malgrat), només direm que potser fóra bo dur a plaça, de tant, en tant, amics o companys d’escola de la canalla perquè els vinguin a veure i puguin ser admirats; estímuls per tirar amunt? és sols una idea..

A la Diada ens van acompanyar els Vailets de l’Empordà que van bastir el 3d6 i el 2d6. Per finalitzar la diada també es va bastir un 4d6 de germanor, amb dues rengles de color blau cel i dues rengles de color vermell-maduixa. Molt bona companyia i col·laboració a pinyes.

Diada doncs on no vam poder dibuixa l’alerta als castells de 7, però on vam mostrar l’extrema solidesa dels castells de 6 demostrant que el retrobament amb els castells de 7 és sols una qüestió de confiança que tard o d’hora ben segur que arribarà. De fet, si la diada de diumenge 28 d’agost a Pineda, amb Capgrossos i Santpedor entra a la megaporra castellera, el qui subscriu no dubtaria de la seva aposta…

Castellers Alt Maresme: p4cam, 2xid4d7, 2d6, 5d6, p5, 2xp4

Vailets de l’Emporà: p4, 2d6, 3d6, p4xs, p4

Ambdues colles: 4d6 de germanor