Crònica Diada de Cal Figarot (01/05)

2 de maig de 2016

Quan fa 15 dies vam rebre la invitació per participar a una diada a Cal Figarot, amb els Castellers de Vilafranca i els Castellers del Prat, evidentment, ens vam sentir molt honorats. Poder participar en una diada en el marc de la mateixa casa dels Verds ens significava tot un repte que vam voler encarar malgrat la premura de la convocatòria. Malauradament però, i precisament potser per aquesta premura, i potser per ser també un dia familar força assenyalat (el dia de la mare), no vam poder desplaçar ni el número de persones suficient ni les peces necessàries (canalla) com per poder anar a bastir castells de 7 o castells de la gamma alta de 6, que volia ser el nostre objectiu.

Vam haver de replantejar una diada amb castells bàsics de 6; de la complexitat d’encaixar les peces dels castells dóna compte el fet de tenir terços fent de baixos i dosos fent d’anxanetes. Amb tot, els castells es van bastir molt bé i si més no reflecteix la bona tasca de base existent que permet moure les peces necessàries sense que els castells (els de 6) se’n ressenteixin en cap moment. Vam plantar doncs el 4d6, el 3d6 i el 3d6a i 2 pilars de 4 de sortida.

Com a bons castellers en procés d’aprenentatge (tot i que d’aprendre no se n’acaba mai) vam observar i estudiar meticulosament la forma d’enfilar-se dels castellers de Vilafranca; conclusió: al nostre finet i pel mig li falta encara molt de finet i molt de pel mig; fins i tot la tertúlia es va centrar en quins castells es mouen menys: si els nostres castells de 6 o els castells de 8 dels verds.. bé, una coincidència sí que hi havia entre les dues colles: la necessitat de donar més alçada al sostre dels nostres locals d’assaig per aixecar més amunt els castells; és clar que potser (i només potser) pels nostres castells no hagués calgut remodelar el sostre de la nau dels Castellers de Vialfranca…

Això sí no vam desaprofitar l’ocasió perquè la nostra estada fos el més dolça pels Verds i pels del Prat i, ara que és temporada, vam dur fins a Vilafranca gran quantitats de quilos de maduixes que van fer delícies de petis i grans (cal fer proselistisme del fruit autòcton i del territori que ens acull). La nata, això sí, se l’havia de posar cadascú…

Tanquem els mes d’abril; i ho fem de la millor manera; havent estrenat ja els castells bàsics de 7, el 4d7 i el 3d7, que es troben en fase avançada de consolidació, movent gent per les places (a pesar d’aquest diumenge a Vilafranca) i entrant en un mes de maig que, al no ser tant exigent en calendari, ens ha de permetre  intensificar, ara sí, l’assaig en els castells de 7 i mig.

Castellers de l’Alt Maresme: 4d6, 3d6, 3d6a, 2xp4

Castellers de ViIafranca: 3d8, 4d8a, 2d8f, p6, 10xp4

Castellers del Prat: id3d6, id3d6, 4d6, 2xp4

Foto Josep Torreño