Crònica Diada Castellers de l’Alt Maresme (Calella, 29.11.2015)

4 de desembre de 2015

Aquest diumenge ens vam retrobar novament a la plaça de l’Ajuntament de Calella per celebrar la nostra Diada, la darrera actuació d’una llarga i fructífera temporada. Actuàvem amb els Castellers de Castelldefels i els Castellers de Sant Feliu.

Després del ritual de trobar-nos a la plaça Jeroni Martorell per a la fotografia de rigor i de la cercavila pel carrer Esgleśia de Calella, arribàvem a plaça iniciant la diada amb dos pilars de 4.

Per a les dues primeres rondes havíem fixat els majors castells de la diada, el 3d7 i el 4d7 amb l’agulla, mentre que a la tercera ronda es plantejava el participatiu 9d6. I plantejàvem també una quarta ronda amb un castell completament femení al tronc (des de baixos fins anxaneta), així com bastir 2 pilars de 5 simultanis i 7 pilars de 4 en al·legoria als nostres 7 pobles de procedència.

Vam obrir ronda doncs amb el 3d7 que malgrat no va presentar les mides perfectes es va mostrar molt més sòlid que els dos últims bastits a Manresa i a Mataró, cosa que significava una evolució molt positiva de cara a prendre-li confiança al castell i de cara a la seva consolidació.

Després del 3d7, vam encarar el que havia de ser el principal repte de la jornada, el 4d7 amb l’agulla; la revalidació del 4d7 amb l’agulla que havíem fet a Mataró es mostrava com un repte important ja que a causa d’una baixa vam haver de fer canvis obligatoris al tronc que també afectaven al pilar (fins a 3 peces de l’agulla es van haver de canviar respecte l’agulla de Mataró). Tot i que el 4 no es va mostrar del tot ferm i estable, el fet d’haver descarregat 6 estructures de 4d7 consecutives dóna la suficient confiança per poder i saber treballar el castell fins a completar-lo completament; l’agulla, fins i tot es va mostrar molt més ferma d’allò que esperàvem i la seva descarregada es va completar amb èxit sense que perillés en cap moment.

I potser el regust agredolç de la jornada ens el va donar el castell que en principi menys problemes ens havia de comportar, el 9d6; l’estructura del tronc va pujar molt ferma com s’havia demostrat als assajos, i fins i tot, a diferència del primer 9d6 bastit al setembre, les anxanetes van anar sincronitzades en fer l’aleta; ai làs però; en la baixada una anxaneta va relliscar, i en la relliscada va arrosegar l’acotxadora, caient totes dues. La resta de l’estructura es va poder descarregar sense més contratemps. Les conseqüeǹcies per a la canalla no van anar més enllà de l’ensurt i algun cop fort.

Al ser la nostra Diada ens vam reservar una quarta ronda per bastir un castell plenament femení en el tronc; i aquest 4d6, amb moltes estrenes a totes les posicions, va ser, de fet, junt amb el 4d7a, el castell més celebrat de la jornada; el crit de ‘maduixotes, maduixotes’ després d’haver descarregat el castell encara deu estar ressonant a la plaça; l’eufòria a les files femenines de la colla fins i tot a trascendit en forma de desafiament al sector masculí d’emular aquesta gesta; recolliran el guant els nois?

A ronda de pilars de mèrit, vam intentar 2 pilars de 5 simultanis, amb un obligat canvi d’última hora per la caiguda del 9d6, dels qual finalment un va quedar amb intent desmuntat. També intentàvem 6 pilars de 4 i un pilar de 3 (per la baixa d’una anxaneta en la caiguda del 9d6) dels quals un va quedar sols en carregat.

En homenatge a la tasca de la nostra canalla al llarg de la temporada vam acabar l’actuació amb un pilar de 4 amb folre de canalla (veure la il·lusió de la canalla al pujar al folre també és tot un espectacle).

Els Castellers de Castelldefels per la seva banda van completar una gran actuació, la clàssica de 7, que segons es veu feia 19 anys que no l’assolien. El 3d7 i la torre de 6 es van mostrar molt ferms, mentre que el 4d7 sí que va requerir molta més feina ja que les mides als pisos de dalt no van ser les òptimes. Amb tot el van poder descarregar amb ofici i fins i tot van després un vano de 5 per acabar d’arrodonir encara més la jornada; moltes felicitats Grocs per aquesta gran diada!

Els Castellers de Sant Feliu al seu torn van bastir castells de 6, el 3d6 amb agulla, el 4d6 i a destacar un torre de 6 molt ben parada. Van acabar l’actuació amb 2 pilars de 4.

Moltes gràcies als Grocs i als Castellers de Sant Feliu per acompanyar-nos a la Diada i per la col·laboració a les pinyes!

Amb aquesta Diada hem donat per acabada la nostra temporada; una gran temporada, la segona tot just de la nostra curta història, on finalment hem pogut consolidar els castells de 7 (amb 12 castells de 7 completats i 2 més de carregats, tot i que s’ha de reconèixer que ens ha costat més del que en principi esperàvem) i en la qual fins i tot hem anat una passa més enllà completant per dues vegades el 4d7 amb l’agulla, castell de la gamma alta de 7. L’any vinent tocarà millorar-ho i per això segur que treballarem ben fort!

Bones Festes ‘maduixots’, amics i castellers i fins l’any vinent!