Crònica de les diades de Festa major de Tordera i Pineda

29 d'agost de 2017

Cap de setmana intens amb dues diades de Festa Major, el dissabte a Tordera, acompanyats dels Castellers de Figueres i de la Muixeranga de la Marina Alta i el diumenge a Pineda, acompanyats dels Capgrossos de Mataró i també altra vegada de la Muixeranga de la Marina Alta.

No amagarem que havia de ser, o hi havia l’objectiu, perquè aquest cap de setmana es pogués fer una pas més enllà dels castells bàsics de set, amb la inclusió de l’agulla tant a l’estructura del 3 com a l’estructura del 4; no va poder ser, però conclusions positives també n’hi ha.

Ja d’entrada, el dissabte a Tordera, i per baixes significatives al tronc d’última hora, es va haver de renunciar a la possibilitat no tant sols de posar el pilar a l’estructura del 3sinó inclús a la pròpia estructura del 3; amb tot, l’estructura del 4, menys dependent en aquest sentit tot i alguna novetat, sí es va poder dur a plaça i ja en la primera ronda aconseguíem bastir i descarregar el primer castell de 7 pisos a Tordera! almenys l’objectiu de dur a totes les nostres places castells de 7 pisos es va seguir complint. Per a les altres dues rondes, un vistós 3d6 per sota (que potser sí comença a demanar proves més agosarades) i un 4d6a amb agulla (de cara al 4d7a que s’havia d’intentar l’endemà) van tancar una bona jornada castellera.

Per la seva banda, els Castellers de Figueres, tot i haver tornat just de vacances, ens van obsequiar amb un bon 3d7 (no en va ja estan dominant la gama alta de 7), una torre de 6 (amb crits d’un pis més en acabar descarregar-la), un 3d6a i un segur pilar de 5 per tancar la jornada. Moltes gràcies per haver-nos acompanyat i per l’ajut a pinyes!

I finalment la Muixeranga de la Marina Alta ens va obsequiar amb diverses figures, la més plàstica de totes la figura d’entrada que simbolitzava un quadre de la passió. Per primera vegada, el so de la dolçaina s’oïa a terres altmaresmenques. Un regal pel nostres sentits.

La diada de diumenge a Pineda oferia moltes expectatives; la Tècnica semblava haver apostat per aquesta diada per fer el doblet de castells amb l’agulla, tant el 3 com el 4, i les expectatives eren màximes doncs. El 3d7 d’entrada havia de servir per prendre confiança i asserenar els nervis; el 3d7 es va completar sí, però potser no de la manera que haguéssim volgut; un tremolor constant i alguna rebrincada no desitjada no va donar la serenitat que haguéssim desitjat; en aquests instants es fa difícil decidir, i la Tècnica va apostar ja pel 4d7 amb l’agulla, castell que encara no havíem dut a plaça, però que vist el treball amb l’estructura del 4, tant a Malgrat com a Tordera, i fins i tot que havia estat la primera estructura de set i mig que havíem bastit mai, donava les garanties suficients per tenir confiança en el seu èxit. Malauradament no va ser així. Si bé a nivell de tronc va resultar impecable, potser el lligam amb el pilar no va resultar suficient i aquest, just quan sortien les quartes, va cedir. Tot i la decepció, i havent estat una caiguda dolça (ningú havia pres mal), tot seguit es va apostar pel 4d7, com a manera de demostrar (i demostrar-nos) el domini de les estructures bàsiques de 7, i que sí, que podem i que hem de mirar amunt. I el 4d7 es va bastir i es va descarregar magníficament. Bona remuntada! Potser el que no esperàvem era que el 5d6, que s’havia bastit ja amb total solvència enguany, acabés amb intent desmuntat degut a problemes al pom de dalt. Per no fer més llarga la diada es va descartar un nou intent i es va enlairar, ahir sí, el pilar de 5 (per cert, a qui se li va acudir fer-lo de cara a la paret?); 2 pilars de 4 i un pilar al balcó van acabar de segellar l’actuació.

Els nostres padrins, els Capgrossos de Mataró, tot i haver realitzat sols dos assajos després de vacances, ens van oferir una diada de castells bàsics de 8, el 3d8 i el 4d8, ambdós de postal, acompanyats del 5d7. Què podem dir? doncs que sembla que fan molt fàcil el que ara per ara per nosaltres és una utopia i que enguany porten una trajectòria que veurem on acaba; la temporada de Capgrossos promet molt. Moltes gràcies per acompanyar-nos padrins!

I finalment, acompanyant-nos com el dia abans, va actuar també la Muixeranga de la Marina Alta, amb diferents figures de fins a 3 alçades que van ajudar a mostrar la diversitat cultural en el món de l’aixecament de figures humanes. A reveure fins la propera companys!

L’estiu però no s’acaba i encara resten dues diades de Festa Major: Palafolls el diumenge 10 de setembre i Calella el dissabte 23 de setembre. Allà us esperem!