Crònica Diada Mariona Galindo (15.11.15)

17 de novembre de 2015

Després d’aquest primer paràgraf passarem a descriure la Diada castellera i les emocions castelleres allà viscudes; permeteu-nos però iniciar la crònica fent esment a l’homenatge al balcó a la família de la Mariona Galindo Lora una vegada finalitzada la diada castellera. Malgrat que el moment es visqui any rere any, per tot allò que significa i per tota l’emotivitat que allà s’expressa, com a castellers i persones que som, per moltes vegades que poguem viure aquest moment mai ens deixarà d’empetitir el nostre cor. Records a la família.

Els Capgrossos de Mataró, la Diada Mariona Galindo i Mataró han significat molt en la història dels Castellers de l’Alt Maresme. Els Capgrossos, els nostres padrins (juntament amb els Marrecs de Salt), ja l’any passat ens van fer l’honor l’any passat de convidar-nos a la seva Diada. A més de tot l’aprenentatge viscut al seu costat al llarg de l’any, actuàvem, essent encara colla en formació, al costat d’una de les grans colles de 9 del país. Tot un luxe per nosaltres. I en aquella diada vam poder fer el nostre primer pas per deixar els bolquers al bressol: vam poder-hi bastir el primer castell de 7 pisos. Amb aquesta motxilla ens tornàvem a presentar diumenge passat a la Diada dels Capgrossos, amb un nou repte al davant: portar a plaça el primer castell de la gamma de 7 i mig: un 4d7 amb agulla. La il·lusió, i els nervis, evidentment, hi eren tots.

Vam obrir plaça amb el 4d7 per prendre confiança i agafar les mides al tram de la riera de davant de l’Ajuntament; ja ho tenen això també els nostres padrins, són exigents amb nosaltres (ep, i amb ells també!): ens fan bastir els castells amb un punt de desnivell perquè el repte sigui encara més majúscul. El 4d7, amb novetats a segons i quarts no va ser dels més ben parats que hem bastit i es va haver de treballar força. Amb tot, es va poder completar sense més entrebancs. En principi havia de servir per calmar els nervis de cara a la segona ronda; les papallones a l’estòmac dels ‘maduixots’ no van voler fer-se fonedís aquesta vegada però i amb tensió als rostres es va encarar el repte del 4d7 amb l’agulla a la segona ronda. El segon 4 va pujar fins i tot millor que el primer i amb major agilitat; una vegada dibuixada l’aleta semblava força clar que el castell tenia corda i es podria carregar, com així va anar; a partir de la carregada, seria el pilar el que hauria d’aguantar les embranzides en els moments de deixar el pilar net i de la sortida de l’anxaneta; les embranzides van ser-hi, però la bona tasca amb el pilar feta al llarg de l’any (fins a 16 pilars de 5) van permetre defensar-lo amb èxit. Una vegada treta l’anxaneta del pilar, l’eufòria, novament, es va començar a desfermar a la pinya ‘maduixota’: havíem aconseguit el primer castell de la gamma alta de 7!

L’objectiu a la Diada era, a més del bastir el 4d7 amb l’agulla, dur a plaça per primera vegada 3 castells de 7; i a 3ª ronda tocava afrontar un 3d7 la consolidació del qual encara se’ns resisteix; en el primer intent, el castell va pujar molt remenat, i amb acotxador col·locat presentava unes mides massa obertes com per oferir mínimes garanties de poder-se completar, pel que es va decidir desmuntar l’intent. Tot seguit  es va tornar a bastir; la carregada va ser millor que l’anterior però tot i així el castell va estar molt remenat i els dubtes de l’anxaneta van haver de ser vençuts per l’empeny de la plaça; la descarregada es va haver de treballar i força perquè fins i tot l’acotxadora semblava voler dir que amb el que li havia costat pujar s’hi volia estar una estona més de l’aconsellable allà dalt. Castell molt suat però 3 castells de 7 a plaça descarregats! I per posar-hi la cirereta, representava el 12è castell de 7 pisos completats en 2 anys cosa que, segons els cànons de la Coordinadora, significava que passàvem a ser considerats colla de 7!

Per acabar la diada vam bastir l’enèsim pilar de 5, amb estrena (d’especial il·lusió) del quart del pilar,  i 4 pilars de 4.

Per la seva banda els Capgrossos van completar una nova tripleta màgica (dit així sembla fàcil quan tots sabem que les dimensions dels castells de 9 pisos estan sols a l’abast de les millors i més grans colles) amb un 4d9f especialment treballat prop del límits, un 3d9f més ben plantat i un 5d8 que feia molta patxoca; molt contents de compartir a plaça la merescuda satisfacció i alegria dels Capgrossos! el pilar de 7 amb folre, amb la impressió d’estar dominat, i 13 pilars de 4 (si no ens vam descomptar) tancaven una molt bona i gran actuació.

Finalment els Castelllers de Lleida van plantar el 5d7, el 4d8 i el 4d7 amb l’agulla; a destacar, a banda que els castells de 7 estaven molt ben plantats, que van aconseguir descarregar el seu segon 4d8 de la temporada que, excepte per una breu relliscada de l’anxaneta al sortir, es va veure amb força solidesa. Van tancar actuació amb una vano de 5.

De nou doncs, nova millor diada de nostra curta història a Mataró en el marc incomparable de la Diada dels Capgrossos! moltes gràcies padrins per l’inestimable ajut i també als Castellers de Lleida per la vostra col·laboració.

Ens queden dues diades per finalitzar la temporada: el diumenge 22 de novembre a Castellar del Vallès i el diumenge 27 de novembre a Calella on celebrarem la nostra Diada; ens acompanyeu?