Crònica de les diades de Festa major de Tordera i Pineda

Cap de setmana intens amb dues diades de Festa Major, el dissabte a Tordera, acompanyats dels Castellers de Figueres i de la Muixeranga de la Marina Alta i el diumenge a Pineda, acompanyats dels Capgrossos de Mataró i també altra vegada de la Muixeranga de la Marina Alta.

No amagarem que havia de ser, o hi havia l’objectiu, perquè aquest cap de setmana es pogués fer una pas més enllà dels castells bàsics de set, amb la inclusió de l’agulla tant a l’estructura del 3 com a l’estructura del 4; no va poder ser, però conclusions positives també n’hi ha.

Ja d’entrada, el dissabte a Tordera, i per baixes significatives al tronc d’última hora, es va haver de renunciar a la possibilitat no tant sols de posar el pilar a l’estructura del 3sinó inclús a la pròpia estructura del 3; amb tot, l’estructura del 4, menys dependent en aquest sentit tot i alguna novetat, sí es va poder dur a plaça i ja en la primera ronda aconseguíem bastir i descarregar el primer castell de 7 pisos a Tordera! almenys l’objectiu de dur a totes les nostres places castells de 7 pisos es va seguir complint. Per a les altres dues rondes, un vistós 3d6 per sota (que potser sí comença a demanar proves més agosarades) i un 4d6a amb agulla (de cara al 4d7a que s’havia d’intentar l’endemà) van tancar una bona jornada castellera.

Per la seva banda, els Castellers de Figueres, tot i haver tornat just de vacances, ens van obsequiar amb un bon 3d7 (no en va ja estan dominant la gama alta de 7), una torre de 6 (amb crits d’un pis més en acabar descarregar-la), un 3d6a i un segur pilar de 5 per tancar la jornada. Moltes gràcies per haver-nos acompanyat i per l’ajut a pinyes!

I finalment la Muixeranga de la Marina Alta ens va obsequiar amb diverses figures, la més plàstica de totes la figura d’entrada que simbolitzava un quadre de la passió. Per primera vegada, el so de la dolçaina s’oïa a terres altmaresmenques. Un regal pel nostres sentits.

La diada de diumenge a Pineda oferia moltes expectatives; la Tècnica semblava haver apostat per aquesta diada per fer el doblet de castells amb l’agulla, tant el 3 com el 4, i les expectatives eren màximes doncs. El 3d7 d’entrada havia de servir per prendre confiança i asserenar els nervis; el 3d7 es va completar sí, però potser no de la manera que haguéssim volgut; un tremolor constant i alguna rebrincada no desitjada no va donar la serenitat que haguéssim desitjat; en aquests instants es fa difícil decidir, i la Tècnica va apostar ja pel 4d7 amb l’agulla, castell que encara no havíem dut a plaça, però que vist el treball amb l’estructura del 4, tant a Malgrat com a Tordera, i fins i tot que havia estat la primera estructura de set i mig que havíem bastit mai, donava les garanties suficients per tenir confiança en el seu èxit. Malauradament no va ser així. Si bé a nivell de tronc va resultar impecable, potser el lligam amb el pilar no va resultar suficient i aquest, just quan sortien les quartes, va cedir. Tot i la decepció, i havent estat una caiguda dolça (ningú havia pres mal), tot seguit es va apostar pel 4d7, com a manera de demostrar (i demostrar-nos) el domini de les estructures bàsiques de 7, i que sí, que podem i que hem de mirar amunt. I el 4d7 es va bastir i es va descarregar magníficament. Bona remuntada! Potser el que no esperàvem era que el 5d6, que s’havia bastit ja amb total solvència enguany, acabés amb intent desmuntat degut a problemes al pom de dalt. Per no fer més llarga la diada es va descartar un nou intent i es va enlairar, ahir sí, el pilar de 5 (per cert, a qui se li va acudir fer-lo de cara a la paret?); 2 pilars de 4 i un pilar al balcó van acabar de segellar l’actuació.

Els nostres padrins, els Capgrossos de Mataró, tot i haver realitzat sols dos assajos després de vacances, ens van oferir una diada de castells bàsics de 8, el 3d8 i el 4d8, ambdós de postal, acompanyats del 5d7. Què podem dir? doncs que sembla que fan molt fàcil el que ara per ara per nosaltres és una utopia i que enguany porten una trajectòria que veurem on acaba; la temporada de Capgrossos promet molt. Moltes gràcies per acompanyar-nos padrins!

I finalment, acompanyant-nos com el dia abans, va actuar també la Muixeranga de la Marina Alta, amb diferents figures de fins a 3 alçades que van ajudar a mostrar la diversitat cultural en el món de l’aixecament de figures humanes. A reveure fins la propera companys!

L’estiu però no s’acaba i encara resten dues diades de Festa Major: Palafolls el diumenge 10 de setembre i Calella el dissabte 23 de setembre. Allà us esperem!

Crònica Diades de Festa Major de Santa Susanna i Malgrat

Després de dues setmanes de vacances, just després de la Diada de Festa Major de Blanes (que ens havia deixat el primer castell de set i mig de la temporada, el 3d7 amb l’agulla) i amb una sola setmana d’assaig, tornàvem aquest cap de setmana passat a actuar a plaça, i ho fèiem per partida doble, a Santa Susanna el dissabte i a Malgrat el diumenge.

Teníem deures pendents amb les dues Festes Majors (i encara en queden amb Tordera i Palafolls): cap d’aquestes viles havia viscut un castell descarregat ‘maduixot’ per la seva festa major; a Santa Susanna hi vam fer el nostre primer 3d7, que va quedar en carregat però, i a Malgrat sí  havien descarregat el 4d7 però havia estat en motiu de la nostra diada, no per Festa Major.

Ambdós objectius es van assolir amb escreix. A Santa Susanna, acompanyats del Laietans de Gramanet (amb problemes d’efectius, que els van afectar el desenvolupament de la diada) vam bastir ja, en primera ronda, i després d’un pilar caminat molt celebrat per la simpatia que la petita anxaneta despertava, el 3d7; va ser un 3d7 que no va presentar massa bones mides, que es va haver de treballar i força, i que fou una demostració que mai es pot abaixar la guàrdia, per molta confiança que es tingui en un castell. I un apunt: representava el 50è castell de 7 descarregat en la història de la nostra colla (ja es poden anar fent elucubracions de quan es podria arribar a aconseguir les 100 aletes en castells de 7). A segona ronda vam bastir amb força suficiència el 3d6 per sota i en ronda de castells vam acabar amb un 4d6 que serviria per rodar castellers. L’espadat de 5, 2 pilars de 4 i un pilar al balcó (amb aixecament del segon inclòs) tancaven una bona collita de retorn de les vacances.

La Diada de diumenge a Malgrat també va resultar ser del tot profitosa; malgrat haver de renunciar a algun objectiu més ambiciós per alguna baixa sensible, vam fer doblet de castells de 7, el 3d7 i el 4d7, bastits ambdós amb prou suficiència i garanties per sí, cercar el més aviat possible poder-los enfilar amb una agulla. Un 5d6, prova per a objectius també superiors, i altra vegada el pilar de 5 (serem la colla de 7 amb més pilars de 5?, segur que sí) i pilars de 4 de comiat van tancar una bona actuació.

A Malgrat ens van acompanyar els Xicots de Vilafranca; enguany no ens van poder oferir castells de 8 degut a baixes d’última hora però tot i així ens van portar una bona actuació amb el 7d7, el 4d7 amb l’agulla i un 4d7 molt i molt lleuger, aquest últim. Un plaer actuar al costat d’una gran colla que esperem per molts anys ens pugui acompanyar a Malgrat.

I ja tenim a tocar noves diades de Festa Major: el dissabte 26 a Tordera i el diumenge 27 a Pineda de Mar. Tocarà fer un pas més? esperem que sí.

Els nostres grallers i tabalers de cercavila per Malgrat!

 

Crònica Diada de Centelles

Crònica Diada de Centelles (o la diada de la tripleta del 3)

Diumenge passat ens plantàvem a Centelles per tancar una seqüència de fins a 6 caps de setmana seguits d’actuacions, comptant el cap de setmana complert a Pego (País valencià); déu n’hi do!

Ja sigui per un cert esgotament, o també perquè just la nit de dissabte es celebrava al costat de casa el Canet Rock (per cert, un reconeixement a aquells ‘maduixots/es’ que, o bé sense dormir, o be dormint un parell d’hores van realitzar l’esforç d’acompanyar-nos fins Centelles), en aquesta ocasió el número de camises sí es va ressentir a plaça; tot i així l’actuació fou prou remarcable:

A destacar la recuperació del 3d6 per sota que des del mes de setembre de 2015 no bastíem a plaça; un 3d6 per sota dels millors, en quant a ritme i coordinació, que hem executat; és clar que a la segona ronda els castellers de la Sagrada Família ens van mostrar el 3d7 per sota (molt treballat per cert), i és clar, la feina per fer, si mai es vol arribar a plantejar aquest castell, és mooolta...

Després del 3d6a de segona ronda, per anar fent proves de cara a pujar un pis més, i per recuperar una acotxadora, el 3d7 en 3ª ronda, decidit ‘in extremis’, i amb alguna estrena inclosa al tronc, ens va permetre refermar-nos en allò que ja sabem: som colla de 7 i podem (i hem de) passejar castells de 7 pisos. 3 castells d'estructura de 3 diferents en una diada: la tripleta del 3.

El 50è pilar de 5 descarregat de la nostra petita història culminava una bona diada de diumenge al migdia.

De la resta de l’actuació de les altres colles (la primera vegada que actuàvem tant amb Sagals com amb Sagrada Família), destacar els 2 castells de 8 de Sagals d’Osona, i especialment el 4d8, el primer d’aquest any, i que es va haver de treballar i molt per poder-lo descarregar amb èxit i el 3d7 per sota de Sagrada Família, que ens va agradar molt poder-lo veure ‘in situ’.

Ara sí, tenim un cap de setmana de descans per encarar les dues darreres diades abans d’unes curtes però merescudes vacances: Palafrugell al 16 de juliol amb els Marrecs i els Xics i la primera Festa Major d’un dels nostres pobles: Blanes, el 23 de juliol.

Castellers de l’Alt Mresme: 2xp4, 3d6xs, 3d6a, 3d7, p5

Sagals d’osona: 2xp4, 3d8, 4d8, 5d7, P5

Castellers de la Sagrada Família: 2xp4, id4d7, 4d7, 3d7xs, 3d7, p5

Foto: el 3d6 per sota

Crònica Diada Festa Major de Canet (25.06.17)

Canet de Mar és una plaça (carrer) on ens agrada actuar; ens hi sentim molt ben acollits i el públic que omple el carrer Ample és entregat  i entusiasta; dels 3 anys que hi hem actuat sempre ens n'hem endut un molt bon sabor de boca i és per això que any rere any ens agrada tornar-hi; és clar que en Ferran, l'speaker del balcó, també hi fa (i molt) perquè l'ambient sigui el que és. Un reconeixement per la seva tasca.

Actuàvem a Canet en el marc de la Festa Major i just una setmana després del viatge a Pego, al País Valencià. En aquesta ocasió, més de 100 camises 'maduixotes' es van aplegar ahir a la plaça. Les pinyes, atapeïdes i molt compactes, van fer que tot fos més fàcil.

Després dels pilars d'entrada de rigor, plantàvem ja en primer ronda el 3d7, castell insigne fins ara del que portem de temporada; el 3d7, tot i que amb un petit tremolí constant, es va mostrar sòlid en tot moment; l'esclat de la plaça en dibuixar-se l'aleta, després d'un silenci imperant durant el temps de carregar-se el castell, són dels que fan afecció, d'aquells que arriben al cor del casteller amagat dins la pinya; important també l'estrena d'una nova acotxadora que permet ampliar les possibilitats de canalla per a pujar dalt els castells.

Si el 3d7 es va mostrar sòlid, el 4d7 es va mostrar del tot ferm, impecable; sembla que ja el tornem a tenir on havia estat sempre: un castell que ens duia plena confiança i que servia per poder obrir plaça en moments importants. La pregunta del cronista ara ja és saber a quin dels dos castells, si al 3 o al 4, arribarà primer el torn de posar-hi una agulla al mig; s'accepten apostes...

I per tancar ronda de castells el 5d6, castell que cal rodar, i ahir era un bon dia per fer-ho, per si es vol pensar en pujar-lo un pis més, ja sigui més tard o més d'hora.

Finalment, per tancar l'actuació (a més a més dels dos pilars de 4 de sortida), el 9è pilar de 5 de la temporada al que, sobtadament, i potser empesa per l'eufòria del moment, va semblar que la pinya demanava un pis més...

A plaça vam estar acompanyats pels Castellers de Sant Feliu de Llobregat, els magentes; molt bona companyia i molt bona col·laboració a pinyes; malgrat algunes baixes importants, i especialment en pisos superiors i de canalla, van bastir el 4d6, la torre de 6 (treballada) i el 3d6. A l'octubre serà el nostre torn en fer-los la visita al Baix Llobregat.

Fins llavors però, cal molta feina a fer per gaudir d'un estiu madui7ot!

Castellers de l'alt Maresme: p4+p4xs, 3d7, 4d7, 5d6, 2xp4

Castellers de Sant Feliu: p4, 4d6, 2d6, 3d6, p4

 

 

Crònica Trobada de Muixerangues a Pego (País Valencià)

El viatge i l'actuació castellera a Pego (País Valencià) ha estat, fins ara, la nostra actuació més lluny fora de l'alt Maresme. Convidats per la Muixeranga de Pego, ens vam desplaçar fins a la Marina Alta per participar en una trobada de muixerangues i bastir-hi allí els nostres castells.

Més de 6 hores d'autocar (amb parades incloses) tant d'anada com de tornada, que sí, que van fer el viatge llarg però que es van veure recompensats per la bona acollida que vam tenir i també, per la bona actuació castellera que hi vam poder plantar.

Arribats a Pego el dissabte a la tarda, el primer que vam descobrir va ser el 'caloret' de l'estiu valencià: 35º a plaça! el sol fet de descalçar-se per pujar el tronc ja podia suposar la primera cremada a les plantes dels peus...

A les 6 de la tarda ens trobàvem amb les Muixerangues participants de la Trobada: la Muixeranga de Pego, el Ball dels Locos de l'Olleria, la Muixeranga de Cocentaina i la Colla Corball. Tot seguit, iniciàvem una cercavila pels carrers de la vila on vam aprofitar per bastir alguns pilars de 4. Arribats a plaça, les diferents colles entràvem ordenadament a mesura que ens anaven anunciant; per donar la benvinguda a la gent que es congregava a la plaça, vam bastir un pilar de 4 per sota.

La Diada va començar amb danses tradicionals i posteriorment amb una primera ronda de figures de les colles de muixerangues; les muixerangues, a diferència dels castells, no cerquen l'alçada en les seves figures sinó que cerquen més una plasticitat  inspirada en diferents motius que poden ser culturals, religiosos...; també abans de cada aixecada de la figures de les diferents muixerangues, hi havia l'explicació pertinent del que representava cadascuna a càrrec d'un narrador a plaça. Amb tot, un p4xs de la Colla del Corball, que era el seu primer p4xs, va ser molt celebrat per aquesta muixeranga.

Al nostre torn, vam iniciar l'actuació amb el 3d7; estava previst aixecar-lo en 2ª ronda, però el cansament i la calor sufocant a plaça va dur a la Tècnica a avançar l'intent del 3d7 per evitar que una espera massa llarga pogués perjudicar l'intent (especialment delicada era la situació de la canalla); un 3d7 que a més a més, per baixes forçoses, presentava estrenes a pràcticament tots els pisos del tronc: a baixos, a segons, a terços i també a dosos; un repte doncs bastir el 3d7! una vegada l'intent va ser validat però, no es va mostrar gens esquiu sinó que, contràriament, va ser bastit amb més suficiència del que potser s'esperava; potser prova de la maduresa que la colla té d'aquest castell. A destacar el silenci a plaça, i l'esclat de tot el públic en dibuixar-se l'aleta: no era per menys: era el primer castell que es veia en una plaça a la comarca de la Marina Alta i a més a més un castell de 7 pisos!

Una vegada acomplert el màxim objectiu de la Diada, la resta de castells, el 3d6 amb l'agulla i el 4d6 van servir per acabar de gaudir de la diada i poder rodar castellers en les diferents posicions, qüestió sempre necessària.

I com és habitual, per tancar la Diada hi vam posar la cirereta en forma de P5, també molt celebrat per la parròquia local.

Una vegada finalitzada la Diada, i havent complert amb escreix amb el castells, la festa  i la disbauxa ja va començar a fer acte de presència en els components de la colla: ballades conjuntes amb membres de les muixerangues a plaça, remullades al cap de colla i al president a la mateixa font de la plaça, i, especialment, una nit de concerts que es va allargar fins ben entrada la matinada però de la qual no explicarem els efectes que la cassalla va produir entre alguns ‘maduixots’ i ‘maduixotes’

I no tancarem la crònica sense abans mencionar la bona gastronomia que ens van oferir la Muixeranga de Pego en forma de coques diverses (sobrassada, pèsols, escalivada...) en forma de figatells i en forma d'arròs a la pegolina; només per aquests tasts ja va pagar la pena el viatge fins a terres valencianes! Se'ns presenta un gran repte per a la tornada en forma de benvinguda!

Cap de setmana castells, lluny, però que ha valgut la pena tant en forma de descoberta de Pego, de convivència interna de la colla i per l'esforç reeixit d'haver dut tant lluny un castell de 7 pisos.

A partir d'ara però encarem la temporada de Festes Majors prop de casa i per pensar en fer un pas més caldrà que ens hi apleguem tots; la primera parada: diumenge 25 de juny a Canet! Som-hi!

Castellers de l'Alt Maresme: P4xs, 3d7, 3d6a, 4d6, P5, 2xP4: a la cercavila: P4xs, P4, P4, 2xP4

Fotografia de grup amb les muixerangues i els castellers:

 

 

Pàgina 1 de 15