Xpert Slider (in)

:

Castellers de l'Alt Maresme

Crònica diades de festa major de Blanes i Sant Pol, 23 i 24 de juliol de 2016

Aquest cap de setmana iniciàvem el cicle de diades de festes majors de l’Alt Maresme i Blanes, precisament amb la vila selvatana.
 
Dissabte teníem un repte important que era tornar a dur de nou a plaça tres castells de set: el 4d7, el 4d7a i el 3d7. Abans d'iniciar-se els castells de foc a Sa Palomera, volíem encendre els nostres petards particulars. I les proves a assaig ens donaven molta confiança que així podia ser. 
 
Després d'una petita cercavila entràvem a plaça (bé, a l'espai de la plaça no ocupada) a punt d'iniciar la Diada amb el pilar caminat de rigor de Festa Major. És clar per què hi havia força components que encara no tenen après que a la diada de Blanes i essent dia de focs, cal anticipar i molt l'arribada a la vila per evitar, precisament, haver de demanar a alguna ambulància que et dugui fins a plaça a corre-cuita ja que sense una, no pot iniciar-se la Diada. Coses de països llatins...
 
Per obrir plaça vam escollir, com no, el 4d7; un castell que comença a ser un valor força segur com així va ser. Un 4d7 bastit pis a pis, pausat, però amb molt bons mides en tot moment i que va poder ser completat amb una bonica postal. Suposo que a plaça hi devia haver força guiris perquè, com a vegades passa, els aplaudiments van començar a ressonar sols amb l’acotxadora col·locada. Coses de la costa...
 
I a segona ronda tocava anar a pel 4d7a, el nostre castell límit que no dúiem a plaça des del novembre de la temporada passada. I malgrat haver-lo assajat molt i molt bé a assaig, a plaça el castell no es va comportar com haguéssim desitjat. El primer intent, desfigurat molt aviat, es va haver de desmuntar a entrada de dosos. I els nervis ja es palpaven a l'ambient. El segon intent va pujar millor de mides, una mica obert, i, malgrat que inicialment presentava totes les garanties, a entrada de dosos es va començar a desfigurar perillosament. La rapidesa de la canalla va permetre dibuixar l’aleta i fins i tot poder baixar del castell a l'anxaneta del quatre. En aquests moments però el castell ja estava perdent totes les mides als pisos intermitjos i en el moment d'entrar l'anxaneta al pilar i sortir els dosos, les batzegades ja van ser imparables i el castell va caure irremeiablement. La caiguda, tot i no ser dura, sí que va deixar algunes baixes amb forma de contusions, i també en l'ànim maduixot, i la diada es va haver de concloure amb un 3d6 i 2 pilars de 4 de sortida. Tocaria refer-se just l'endemà a la diada de Sant Pol.
 
Tirallongues de Manresa
Els Tirallongues de Manresa, la colla que ens va acompanyar a Blanes, va mostrar molt bons castells i molt ferms en tot moment. Van dur fins a Manresa el 3d7, el 4d7 i el 3d7 amb agulla. Ens va agradar molt poder compartir plaça i que duguéssin una actuació completa de castells de 7 fins a Blanes. Tot un estímul per nosaltres.
 
I després del pica-pica i dels maduixots (fruita) de rigor (sí, encara se'n troben) vam disposar-ne a gaudir d'un altre gran espectacle de castells, aquest però de format ignífug. Cal apuntar que aquests no arriben mai a ser descarregats (no toquen el terra).
 
Diada de Festa Majoria de Sant Pol
Enguany estrenàvem diada castellera de Festa Majoria a Sant Pol. Tot i no formar part (encara?) dels nostres pobles conveniats, actuar a qualsevol poble geogràficament de l'Alt Maresme és evident que ens aporta un plus de motivació. I més sabent que un parell de membres de la colla podrien gaudir d'actuar al seu poble com a castellers i ‘maduixots’ per primera vegada. 
 
En una plaça just a tocar del mar (com no) actuàvem per primera vegada amb els Salats de Súria. D’entrada vam haver de rebaixar les previsions inicials (castells de 7) a causa de les baixes causades per la caiguda del 4d7a del dia anterior a Blanes. 
 
Vam obrir plaça amb dos pilars de 4, un d'ells coronat per una enxaneta santpolenca que just estrenava camisa diumenge. La diada va deixar bones execucions de castells de 6 com el quatre, la torre i el 3d6a i, un pilar de 5, no previst d'inici però ja se sap que a plaça les ferides fan menys mal i el dos del pilar, inicialment tocat, va demanar poder fer el pilar de 5. Dit i fet. 2 pilars més de 4 van tancar l'actuació.
 
Salats de Súria
Tot i ser colla de 7, els Salats no van poder dur castells de 7 per no ser prou camises i van dur a terme una actuació de castells de 6: el 3d6a, el 3d6 i la torre de 6, tots 3 ben ferms en tot moment. I si tampoc tenien previst el pilar de 5, sembla que el nostre els va animar i finalment sí el van bastir i coronar. Van finalitzar, com a l'inici, amb un pilar de 4.
 
Diada de Sant Pol per recuperar ànims, completar una bona actuació de castells de 6 per poder iniciar unes merescudes vacances i tornar amb més forces els dies 13 i 14 d'agost per les festes majors de Santa Susanna i Malgrat!
 
Bones vacances ‘maduixots’!
 

logos pie de pagina

       

Ajuntament de
Pineda de Mar

Ajuntament de
Malgrat de Mar

Ajuntament de
Tordera

Ajuntament de
Calella

Ajuntament de
Santa Susanna

 Ajuntament de
Palafolls

 Ajuntament de
Blanes